Kuszari / Kushari / كشري

kushari
Podróże to nie tylko zwiedzanie. To doświadczanie świata wszystkimi zmysłami, również zmysłem smaku. Dlatego z każdej podróży przywozimy do domu mnóstwo kulinarnych inspiracji. Staramy się zachować w pamięci wszystkie nowo poznane smaki, by móc odtworzyć je później we własnej kuchni.
W cyklu PRZEPISY Z PODRÓŻY chcemy podzielić się z Wami naszymi ulubionymi przepisami z różnych części świata. Na początek coś dla miłośników arabskich klimatów. Kushari to tradycyjna potrawa kuchni egipskiej. Wegański Street Food. Danie genialne w swojej prostocie. Powstaje zaledwie z kilku składników ale ich połączenie zapewnia jedyne w swoim rodzaju doznania smakowe.

Składniki

  • 1 szklanka brązowej soczewicy
  • 1 szklanka makaronu typu gwiazdki
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • mieszanka przypraw Baharat

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju aż do momentu kiedy stanie się brązowa i chrupiąca. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierwym. Odstawiamy na bok. Olej po smażeniu cebuli przelewany do miseczki i też odstawiamy na bok.
Przepłukaną soczewicę gotujemy do miękkości. Odsączamy z wody i mieszamy z jedną łyżką oleju pozostałego po smażeniu cebuli. Odstawiamy na bok.
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z jedną łyżką oleju pozostałego po smażeniu cebuli. Odstawiamy na bok.
Ryż gotujemy na sypko. Odsączamy z wody i mieszamy z jedną łyżką oleju pozostałego po smażeniu cebuli. Odstawiamy na bok.
Do garnka o grubym dnie wlewany resztę oleju pozostałego po smażeniu cebuli i podgrzewamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek. Kiedy czosnek lekko się przyrumieni dodajemy pomidory razem z zalewą, ocet i przyprawy. Całość dusimy mniej więcej 20 minut, aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.

Sposób podania

W głębokiej misce układamy warstwami, kolejno: ryż, makaron, soczewicę, sos pomidorowy i prażoną cebulkę. Ważne, aby zachować równe proporcje pomiędzy wszystkimi składnikami dania. Amatorzy mocnych wrażeń mogą dodatkowo skropić całą potrawę odrobiną ostrego, czosnkowego vinaigrette.

Rocznik '84. Geofizyk z wykształcenia, podróżnik z zamiłowania. Pracująca na etacie żona i matka. Zagłębianka ze śląskim paszportem. Niepoprawna marzycielka, która ma więcej pomysłów niż czasu na ich realizacje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Scroll to top
%d bloggers like this: