Podróże to nie tylko zwiedzanie. To doświadczanie świata wszystkimi zmysłami, również zmysłem smaku. Dlatego z każdej podróży przywozimy do domu mnóstwo kulinarnych inspiracji. Staramy się zachować w pamięci wszystkie nowo poznane smaki, by móc odtworzyć je później we własnej kuchni.
W cyklu PRZEPISY Z PODRÓŻY chcemy podzielić się z Wami naszymi ulubionymi przepisami z różnych części świata. Na początek coś dla miłośników arabskich klimatów. Kushari to tradycyjna potrawa kuchni egipskiej. Wegański Street Food. Danie genialne w swojej prostocie. Powstaje zaledwie z kilku składników ale ich połączenie zapewnia jedyne w swoim rodzaju doznania smakowe.
Składniki
|
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju aż do momentu kiedy stanie się brązowa i chrupiąca. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierwym. Odstawiamy na bok. Olej po smażeniu cebuli przelewany do miseczki i też odstawiamy na bok.
Przepłukaną soczewicę gotujemy do miękkości. Odsączamy z wody i mieszamy z jedną łyżką oleju pozostałego po smażeniu cebuli. Odstawiamy na bok.
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z jedną łyżką oleju pozostałego po smażeniu cebuli. Odstawiamy na bok.
Ryż gotujemy na sypko. Odsączamy z wody i mieszamy z jedną łyżką oleju pozostałego po smażeniu cebuli. Odstawiamy na bok.
Do garnka o grubym dnie wlewany resztę oleju pozostałego po smażeniu cebuli i podgrzewamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek. Kiedy czosnek lekko się przyrumieni dodajemy pomidory razem z zalewą, ocet i przyprawy. Całość dusimy mniej więcej 20 minut, aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.
Sposób podania
W głębokiej misce układamy warstwami, kolejno: ryż, makaron, soczewicę, sos pomidorowy i prażoną cebulkę. Ważne, aby zachować równe proporcje pomiędzy wszystkimi składnikami dania. Amatorzy mocnych wrażeń mogą dodatkowo skropić całą potrawę odrobiną ostrego, czosnkowego vinaigrette.